image.jpg

Derginin Adı: Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Cilt: 2017/20
Sayı: 2
Makale Başlık: İlaç Fiyatlandırma ve Geri Ödeme Politikalarının Orijinal İlaç ve Jenerik İlaç Açısından Değerlendirilmesi: Hipertansiyon İlaçları Örneği
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 28.03.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İlaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları ilaca erişimi, maddi karşılanabilirliği ve akılcı kullanımı hedefler. Bu çalışmanın amacı ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarını orijinal ve jenerik ilaçlar açısından değerlendirmektir. Çalışmada, ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları 2007-2012 yıllarında hipertansiyon ilaçlarının fiyat, tüketim ve harcama verileri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma fiyat kesintileri gibi doğrudan müdahalelerin Türkiye’de ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme sisteminde baskın olduğunu göstermiştir. 2007-2012 yılları arasında ilaç fiyatlandırma politikaları jenerik ilaç fiyatlarını önemli derecede düşürürken, zorunlu kamu indirimleri gibi geri ödeme politikaları orijinal ilaçların fiyatlarını büyük ölçüde azaltmıştır. Türkiye’de, ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının akılcı ilaç kullanımı, jenerik ilaç kullanımının desteklenmesi ve jenerik ikame gibi talebe yönelik müdahalelere odaklanması gerektiği düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF