image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 4
Makale Başlık: Mültecilere ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na Katılan Öğreticilerin Kurs Hakkındaki Görüşleri ve Hazır Bulunuşluk Durumları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.01.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada, mültecilere Türkçe öğretecek olan ‘Türkçe öğreticilerinin’ hazır bulunuşluk durumları ve katıldıkları ‘Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesine Yönelik Uyum Kursu’na dair görüşleri belirlenmek istenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, MEB ve Avrupa Birliği işbirliği ile yürütülen ‘Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ kapsamında 2016 yılında Antalya’da düzenlenen kursa katılan 58 ‘Türkçe öğreticisi’ oluşturmaktadır. Araştırma verileri, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilerek sayısal verilere dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, Türkçe öğreticilerinin % 76’sının daha önce yabancılara Türkçe öğretimine yönelik herhangi bir ders almadığı, katılımcıların lisans programlarında bu dersin ilgilenen öğretmen adayları için seçmeli olması gerektiğini ifade ettikleri belirlenmiştir. Katılımcıların % 51.7’sinin kendilerini Türkçe öğretmeye hazır hissettikleri, % 68.9’unun öğrenicilerin seviyesine uygun etkinlik hazırlamaya hazır hissettiğini ve bundaki en önemli etkenin kendi kişilik yapıları olduğunu belirttikleri ortaya çıkmıştır. Katılımcıların % 82.7’si kurstan önceki ve sonraki hazır olma durumları arasında belirgin bir fark oluştuğu ve bunun, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanını kursta tanımaktan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Katılımcıların %84.5’i kursun öğretmenlik süreçlerine, özellikle de ders işleme konusunda katkı sağladığını ifade ettiği ortaya çıkmıştır. Kursun katılımcıların beklentilerinin önemli bir kısmını karşıladığı ve katılımcıların özellikle ders içi uygulamalara yönelik önerilerde bulunduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlardan hareketle bundan sonra açılacak kurslarda özellikle ders içi etkinliklere ve staj uygulamalarına daha çok yer verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF