image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 4
Makale Başlık: Üniversitede Alman Öğretmen Adayı Stajyerlerin Katılımıyla Yürütülen Almanca Derslerine Yönelik Araştırma
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.01.2018
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada; Türk öğrencilerin, Alman öğretmen adayı stajyeriyle doğrudan etkileşime girmelerinin öğrenme motivasyonuna etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Buradan hareketle, Almanca öğretmenliği öğretmen adaylarının Erasmus programı çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne gelen Alman stajyer öğretmen adayları ile bir dönem boyunca paylaşımları izlenmiştir. Bu süreçte, Almanca öğretmenliği öğrencilerinin açık uçlu sorulardan oluşan ve yarı yapılandırılmış anketi doldurmaları sağlanmıştır. Veriler, içerik analizi ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, dersin hedef dilin ülkesinden gelen bir kişinin katılımıyla yürütülmesinin sınıf atmosferine olumlu yansıdığı, kültürler arası önyargıların azaltılmasına yardımcı olduğu, kendi ve yabancı kültürün yansıtılmasına da katkıda bulunduğu, böylece de Türk öğrencilerinin, Almanca konuşmaya ve yazmaya motive olduğu yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Almanca öğretmen adaylarının, Almanya’dan gelen öğretmen adayı stajyer ile ders içi ve ders dışı etkinlikler yapmaya yönelik beklentileri bulunmaktadır. Ayrıca; bu çalışma, Alman stajyer öğretmenlerin derslere katılımlarının sadece Almanca hazırlık sınıflarında öğrenime olumlu etki sağladıklarını göstermedikleri, aynı zamanda Alman Dili Eğitimi bölümünün çeşitli diğer derslerinde de dilsel ve kültürlerarası yetinin gelişimine ve gerçek interaktif bir Almanca dersine katkıda bulunduklarını göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF