image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2017/18
Sayı: 3
Makale Başlık: Özel Gereksinimli 3-6 Yaş Çocuklarının Ebeveynlerinin Stres Düzeyleri ile Rolleri Arasındaki İlişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Investigation of the Relationship between Stress Level and Roles of Parents of 3-6 Years-Old Children Who Have Special Needs
Makale Eklenme Tarihi: 11.12.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Tüm çocukların olduğu gibi özel gereksinimli çocukların da gelişim ve eğitiminde ebeveyn rollerinin niteliği önemli bir faktördür. Ancak, özel gereksinimli çocukların ebeveynleri diğer ebeveynlere oranla daha fazla stres yaşayabilmekte ve bu durum onların uygun ve destekleyici ebeveyn rollerini yerine getirmesini engelleyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, özel gereksinimli 3-6 yaş çocuklarının ebeveynlerinin, ebeveyn stresinin ebeveyn rolleri ile ilişkisini açıklamak ve bu ilişkinin hangi yönde ve ne düzeyde olduğunu ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan korelasyonel model kullanılmıştır ve çalışmaya 48 ebeveyn katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Algılanan Stres Ölçeği(ASÖ) ve Aile Değerlendirme Ölçeği(ADÖ)’nün alt ölçeği olan Roller Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ebeveynlerin stres düzeyleri ile ebeveyn rolleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Son olarak, araştırmada ebeveyn stresinin olası nedenleri tartışılmış ve stres düzeyini azaltmak için sosyal destek programlarının uygulanması önerilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The quality of parental roles is an important factor for the development and education of children who have special needs, as well as all children’s. However, the parents of children who have special needs may experience more stress than the other parents, and this may prevent them from fulfilling appropriate and supportive parental roles. The aim of this study is to explain the relationship between stress level and roles of parents of 3-6 year-old children who have special needs and to determine direction and level of that relationship. Forty-eight parents participated in the study, and correlational model, one of the methods of quantitative research, was conducted. Data were collected through Perceived Stress Scale and Parental Roles Scale, which is the subscale of Family Evaluation Scale. As a result of the research, a significant negative correlation was found between parents' stress levels and parental roles. Finally, possible causes of parental stress were discussed and the implementation of social support programs was suggested to reduce the stress level of parents.

PDF Formatında İndir

Download PDF