image.jpg

Derginin Adı: Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2008/10
Sayı: 1
Makale Başlık: NASÎHATÜ'S-SELÂTÎN’E GÖRE III. MURAD’IN YÖNETİM ANLAYIŞI VE MUSTAFA ÂLÎ’NİN BU KONUDAKİ BAZI GÖRÜŞLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: SULTAN MURAD’S MENTALITY ON ADMINISTRATION ACCORDING TO NASIHATU'S-SELATIN (THE ADVICE TO SULTANS) AND MUSTAFA ALI’S OPINIONS ON THIS MATTER
Makale Eklenme Tarihi: 19.12.2013
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Kurumlarıyla iyi işleyen Osmanlı devlet düzeni XVI. yüzyıl ortalarından sonra bozulmaya başlamıştır. Çöküşü fark eden ilim ve devlet adamları, öğüt ve nasihat tarzındaki eserlerle idareyi uyarma ihtiyacını duymuşlardır. Bürokrasinin bir çok kademesinde görev alan Mustafa Âlî de bu müellifler arasındadır. Onun, Nasîhatü’s-Selâtîn adlı eseri, Osmanlı İmparatorluğunun o dönemdeki işleyişini anlatması bakımından önemli bir eserdir. Defterdar Mustafa Âlî’, siyaset-nâme türündeki bu yazma eserinde, konuları eleştirel bir dille ele almakta ve kendi dönemindeki olayları en ince teferruatına kadar anlatmaktadır. Eserde Devlet-Halk kaynaşması, sosyal münasebetler, hoş görü, temizlik, giyim-kuşam, nezaket, hüner sahipleri, ordunun teyakkuz hali gibi belli başlı konular ele alınmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: The Ottoman empire that had run well by its instititions started corrupting after the middle of XVI. Century. The state men and scholars who had witnessed the decline of the empire felt need to warn the administration by books in form of recommendations and advice Mustafa Âlî, who had offices in different bureauctratic ranks took his place among those writter Therefore his book called “Nasîhatü’s-Salâtîn” (the Advices to Sultans) is most important because of its description the inner truth of Ottoman Empire. Te subjects have been discussed at critically and detailed ways in form of “Siyasetname” (the book on administration) in the manuscript book by Mustafa Âlî Defterdar (The head of monetary officers) and the events in his term have been explained. The main subjects -as the coalescence of state with people, social relations, tolerance, clealiness, dressing, politeness, skillful peopel and being of state on the alert- have been discussed in this book.

PDF Formatında İndir

Download PDF