image.jpg

Derginin Adı: Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2008/10
Sayı: 1
Makale Başlık: İTTİHAT VE TERAKKİ LİDERLERİNİN YURTDIŞINA KAÇIŞLARI VE BUNUN İSTANBUL BASININDAKİ YANKILARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE REACTIONS IN THE PRES OF ISTANBUL OF THE ESCAPE ABROAD OF THE LEADERS OF THE UNION AND PROGRESS
Makale Eklenme Tarihi: 19.12.2013
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: İttihat ve Terakki Fırkası’nın üç önemli lideri Enver, Cemal ve Talat paşalar, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesinde önemli rol oynamışlardı. Bu üç paşa, Birinci Dünya Savaşı boyunca da devlet yönetiminde büyük ölçüde söz sahibi olmuşlardı. Ancak Birinci Dünya Savaşı’ndan Osmanlı Devleti’nin yenilgi ile çıkması bu liderler için adeta sonun başlangıcı olmuştu. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasını takip eden günler içerisinde bu üç lider İstanbul’u terk ederek yurtdışına çıktılar. Onların bu kaçışları, savaşa girmekten ve yenilgiden İttihatçıları sorumlu tutan İstanbul basınında aleyhte bir kampanyaya sebebiyet vermiştir. Basında yer alan yazılarda hem İttihatçılarla bir hesaplaşma hem de kaçışın detaylarını bulmak mümkündür.
Alternatif Dilde Özet: Enver, Cemal ve Talat pashas, who were three important leaders of the Union and Progress Party, played an important role to join the First World War of the Otoman State. These three pashas had authority in the state administration greatly during The First World War. Therefore, the defeat of the Otoman State in The First World War, became almost the beginning of the end for these leaders. These three leaders went out abroad by being left from İstanbul after The Mondros Armistice. This escape of them caused a campaign against in the pres of İstanbul which showed responsible the unionists by reason of the joining war and the defeat. It is possible to find both a struggling with the unionist and the details of this escape.

PDF Formatında İndir

Download PDF