image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Languages' Education and Teaching
Cilt: 2017/5
Sayı: 3
Makale Başlık: Avustralya’daki ve Türkiye’deki 8. Sınıf Ana Dili Ders Kitaplarında Yer Alan Metinlerin Tema ve Tür Bakımından Karşılaştırılması: Cambridge ve MEB Örneği
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı; Avustralya’nın çeşitli eyaletlerindeki 8. sınıflarda okutulan İngilizce ana dili ders kitabı ile Türkiye’deki 8. sınıflarda okutulan Türkçe ana dili ders kitaplarını tema/ünite ve metin türleri açısından karşılaştırmaktır. İçerik analizine uygun olarak yapılan çalışmanın örneklemini Türkiye için 2016 basım, MEB yayını 8. Sınıf Ders kitabı, Avustralya için 2016 basım Cambridge Checkpoint English coursebook kitabı oluşturmaktadır. Araştırmada; her iki ülkenin müfredat ya da çerçeve programlarından bağımsız olarak sadece tema/ünite ve metin türü odaklı çalışılmıştır. Bu çalışma durum saptamaya yönelik olduğundan betimsel bir araştırma niteliği taşımaktadır. Çalışmada öncelikle genel bir çerçevede anadili kavramı üzerinde durulmuş, anadili öğretiminde ders kitaplarının ve metin seçiminin önemine değinilmiştir. Ardından her iki ders kitabının tema ve metin türleri, sayı ve çeşitli içerik unsurları açısından ele alınmıştır. Araştırmada, her iki ülkenin benzerlik ve farklılıkları karşılaştırılmış; farklı yaklaşımlarla hazırlanmış anadili kitaplarını incelemenin kitap oluşturma sürecine katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Çalışmada İngilizce ana dili ders kitabı temalarının sayı olarak fazla, güncel, ilgi çekici ve çok yönlü olduğu tespit edilmiştir. Metin türleri bakımından ise İngilizce ders kitabının Türkçe ders kitabından daha fazla metin türüne yer verdiği ve türlerin temaya daha uygun içerikte olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak Türkçe ana dili ders kitabının ulaşılan sonuç ve öneriler ışığında geliştirilmesi tavsiyesinde bulunulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF