image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2017/1
Sayı: 12
Makale Başlık: BALKAN SAVAŞI ÖNCESİ BULGAR KOMİTELERİNİN MÜSLÜMAN KÖY BASKINLARI: YANIKLI (HAMİDİYE) KÖYÜ ÖRNEĞ
Makale Alternatif Dilde Başlık: RAIDS ON MUSLIM VILLAGES BY BULGARIAN COMMITTES BEFORE BALKAN WARS: AN EXAMPLE OF YANIKLI (HAMİDİYE) VILLAGE
Makale Eklenme Tarihi: 18.10.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Milliyetçilik akımı ile imparatorluklar dağılmaya başlamış, ulus devletler ortaya çıkmıştır. Balkan milletleri de kendi ulus devletlerini kurmaya gayret ederken Makedonya üzerinde hâkimiyet sağlamak için birbirleri ile mücadele etmişlerdir. Balkan toplumları bu süreçte Avrupalı Güçlerin desteklerini almak için kurulan komiteler, özellikle Bulgar komiteleri, aracılığıyla bölgede karışıklıklar çıkarmışlardır. Bu amaçla kurulan komiteler, 1895 senesinde Yanıklı Köyü’ne baskın düzenlemişlerdir. Bu çalışmada Bulgar komiteciler tarafından Yanıklı Köyü’ne düzenlenen baskın ile baskın esnasında ve sonrasında ahalinin yaşadığı mağduriyetler ele alınacaktır.
Alternatif Dilde Özet: With the nationalist movement, empires began to disintegrate and nation states emerged. While the Balkan nations tried to establish their own states, they struggled with each other to gain dominance over Macedonia. In this period, Balkan communities used committees, especially Bulgarian committees, to create troubles in order to get the support of European Powers. Committees that were founded for this aim organized a raid on the village of Yanıklı in 1895. This study will deal with the raid on Yanıklı Village organized by the Bulgarian Committee and the villagers facing deprivation during and after the raid.

PDF Formatında İndir

Download PDF