image.jpg

Derginin Adı: Studies of The Ottoman Domain
Cilt: 2016/2
Sayı: 11
Makale Başlık: AKDENİZ BÖLGESİ YİRCE PLATOSU’NDA (BAĞDAŞ/KADİRLİ/OSMANİYE) KAYIN ORMANI
Makale Alternatif Dilde Başlık: BEECH (FAGUS ORIENTALIS)FOREST ON THE YIRCE PLATEAU (BAĞDAŞ/KADİRLİ/OSMANİYE) IN THE MEDİTERRANEAN REGION
Makale Eklenme Tarihi: 18.10.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İnceleme alanı, Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümü’nde, Osmaniye ili, Kadirli ilçesi’nin kuzeyinde, kuş uçuşu 40 km uzaklıkta, Doğu Toroslar ile Orta Torosların sınırını oluşturan kısımda yer alır. Bir karstik platoya karşılık gelen Yirce Platosu KD – GB istikametinde Orta Torosların uzanışına paralellik göstermektedir. Plato yüzeyi deniz seviyesinden 1720 – 1982 m yükselti aralığında doğuya doğru eğimli dalgalı bir görünüme sahiptir. Bu bölgedeki Kayın Ormanı litolojik olarak Üst Miyosen yaşlı konglomeratik kireçtaşlarının hızlı karstlaşması sonucu oluşmuş karstik şekiller (Dolin ve Uvala) içerisinde yetişme imkanı bulabilmiştir. Kayın (Fagus orientalis) ormanları Avrupa – Sibirya flora bölgesine ait bir bitkidir. Bu bitkinin Akdeniz fitocoğrafya bölgesinde gözükmesi oldukça ilgi çekicidir. Kayın Ormanı Akdeniz bölgesinde Amanos Dağları, Aladağlar ve Yirce platosunda birlik oluşturacak durumdadır. Bu çalışma ile Yirce Platosu üzerinde yaklaşık 2,6 km2 bir alan kaplayan ve çoğu yerde Göknar (Abies clicica) ve Sedirler (Cedrus libani) ile karışık vaziyette olan Kayınlar tanıtılacaktır. Kayın ormanının Akdeniz bölgesinde relikt olarak varlığı Würm glasiyal dönemde bitki türlerinin dağılışı ve günümüzde iklim değişmesine bağlı olarak alanlarının iyice daralması gibi konularda önemli bilgiler sunmaktadır. Günümüzde bu bölgede çok sınırlı bir alanda bulunan bu bitki alanının korunması ve varlığını sürdürmesi önem arz etmektedir.
Alternatif Dilde Özet: The Study area is located in the Mediterranean region and its sub region Adana. Its far of the Kadirli district is 40 km North direction. This area is boundary between East Taurus and Middle Taurus. Yirce Plateau which is karstic feature demonstrates parallelism extent NE-SW direction in respect of direction Middle Taurus Mountains. Plateau surface where it is eastward sloping and wavy is from 1720 m. to 1982 m. at highs from sea level. Beech (Fagus orientalis) Forests have grown in the karstic landforms (dolins and uvalas) which are occurred with karstification, erosion and tectonic movements in the Upper Miocene Conglomerates. Beech (Fagus orientalis) is a plant which is belonging to Europe – Siberia Flora Region. Growing of this plant in the Mediterranean Phytogeography Region is very interesting. Beech Forests are located as troops on the Amanos Mountains, Aladağ Mountains and Yirce Plateau. The aim of in this study is to determine Beech (Fagus orientalis) Forest which are located on the Yirce Plateau where it is 2,6 km2 area together Firs (Abies clicica) and Cedars (Cedrus libani). The presence as relict of beeches in the Mediterranean Region informs a lot of information about distribution of vegetation kinds of glacial period of Quaternary. Again this situation explains about climate changing in the present and the narrowing of the field of Europe – Siberia plants. The protection and continue presence of this plants which is located very limited area on this region is very important at the present time.

PDF Formatında İndir

Download PDF