image.jpg

Derginin Adı: Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2017/3
Sayı: 3
Makale Başlık: RUSYA’NIN İSTANBUL’U ELE GEÇİRME PLANINDA İLGİNÇ BİR TEKLİF: İDARE-İ MAHSUSA VAPURLARINI SATIN ALMA ÖNERİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.09.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Tarih boyunca Rusya’nın dış politikasının en temel meselelerinden biri olan Boğazlar meselesi her ne kadar bilimsel literatürde oldukça geniş bir yer almış olsa da özellikle Sovyetler döneminde Rus arşivlerine ulaşımın neredeyse imkânsız olması nedeniyle bu konu da diğer konular gibi Türk araştırmacılar tarafından Rus arşivlerinden yararlanılarak yeterince ele alınamamış ve bu husustaki birçok detay da ortaya konulamamıştı. Ancak, 90’lı yıllardan sonra Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla Rus arşivlerine ulaşımın mümkün olması ile birlikte birçok diğer konu gibi artık bu konuda da tarihi detaylar Rusya cephesinden ortaya konulabilmektedir. İşte bu makalenin kaleme alınması da Rus Filo arşivinde bulunan iki belgenin ortaya çıkmasıyla mümkün olabilmiştir. Söz konusu Arşiv belgelerinin tarihi 1896 yılına ait olup İstanbul’daki Rus Deniz Ataşesinin ana karargâha yazdığı raporlardır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF