image.jpg

Derginin Adı: Dergiabant
Cilt: 2017/1
Sayı: 9
Makale Başlık: AHMED B. HANBEL VE KİTÂBÜ’L-İLEL VE MA’RİFETÜ’R-RİCÂL’İNİN İLEL İLMİNDEKİ YERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE POSITION OF AHMAD B. HANBAL AND HIS KITAB AL-'ILAL WA MA'RIFAT AL-RIJAL IN THE SCIENCE OF 'ILAL'
Makale Eklenme Tarihi: 18.08.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Öz Hadis ilminin bir alt kolu olan İlelü’l-Hadis ilmi, hadis tenkitçilerinin en çok emek harcadıkları ve zorlandıkları bir ilim dalıdır. İlelü’l-hadis ilminde söz sahibi olabilmek için hadislerin varyantları ve ravilerin halleri hakkında ileri düzeyde tecrübeli olmak gerektiğinden bu alanda eser yazan hadisçilerin sayısı çok sınırlı kalmıştır. Ahmed b. Hanbel de bu alanda en çok hizmet eden hadisçilerin arasında sayılmaktadır. Ahmed b. Hanbel’in ilel hakkındaki görüş ve uygulamaları oğlu Abdullah tarafından el-İlel ve Ma’rifetü’r-Ricâl adlı kitabında toplanmıştır. Ahmed b. Hanbel’in bu eseri, kendisinden önce bu alanda fikir yürütmüş mütekaddimûn hadis tenkitçileriyle, daha sonra gelecek hadisçiler arasında köprü görevi yapmaktadır. Bu kitap zengin içeriğiyle kendisinden sonra yazılacak tüm ilel ve hadis usulü eserlerinin ilk kaynağı olma özelliğini taşımaktadır. Biz bu çalışmamızda Ahmed b. Hanbel’in ilel alanında yazmış olduğu el-İlel ve Ma’rifetü’r-Ricâl adlı eserini ve bu eserde takip ettiği metodu inceleyerek hadis ilmine yaptığı katkıları tespit edeceğiz.
Alternatif Dilde Özet: As a branch of sciences of hadith, the science of İlel hadith is one of the most challenging topics for hadith critics. Since contributing to the science of defective hadith necessitates a considerable expertise in the variants of hadith and situation of quite, the number of hadith scientists contributing in this field has been limited. In particular, Ahmad B. Hanbal is within the most important place amongst those who contribute in this field. His opinion and practice on 'ilal are compiled into the book entitled "Kitab al-'Ilal wa-Ma'rifat al-Rijal" by his son, Abdullah. This book acted as a bridge between his successors and thoughts of his predecessors. By its rich content, his book has become one of the very first references for studies regarding the hadith methodology and the science of defective hadith. In this paper, we try to deal with his contributions in the science of defective hadith by investigating his "Kitab al-'Ilal wa-Ma'rifat al-Rijal" and its methods.

PDF Formatında İndir

Download PDF