image.jpg

Derginin Adı: Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Cilt: 2017/1
Sayı: 37
Makale Başlık: THE QUESTION OF VICTORIANISM AND PROGRESS IN GASKELL’S CRANFORD: A ROMANTICISED OFFER
Makale Alternatif Dilde Başlık: GASKELL’IN CRANFORD ESERİNDE VİKTORYA TOPLUMU VE İLERİCİLİK FELSEFESİNİN SORGULANMASI: ROMANTİK BİR ÖNERİ
Makale Eklenme Tarihi: 9.08.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Elizabeth Gaskell’s Cranford (1853) can be regarded as a notable work in terms of the attitude towards the dominant idea of progressivism in the Victorian era. Many works by Gaskell’s contemporaries tended to deal with social problems of the period, among which her own industrial novels can be included. However, Cranford has an exceptional stance in that the novel takes place in English countryside remote from all the turmoil created by industrialisation. Setting her characters in the middle of an idyllic landscape where the railways and impact of the capitalist economy are quite far away from the inhabitants of the little town Cranford, Gaskell presents a lifestyle associated with the remote past, which is still alive in the memories of English people. In view of the representation of a small town in the mid-Victorian period and the praise on a simple lifestyle, Gaskell’s attitude in Cranford can be defined as a challenge against progressivism. Hence, this article aims to analyse Gaskell’s Cranford in the light of the industrial transformation of the Victorian era and argues that Victorianism and the philosophy of progressivism were severely challenged longing for pre-industrial conditions.
Alternatif Dilde Özet: Elizabeth Gaskell’ın Cranford (1853) romanı, Viktorya çağındaki ilericilik düşüncesinin ele alınması bakımından dikkate değer bir eserdir. Gaskell’ın çağdaşları tarafından yazılan eserler dönemin toplumsal sorunları ile ilgilenmeyi hedefler ve yazarın sanayi romanları da bu eserler arasında sayılabilir. Yine de Cranford eseri, sanayileşme nedeniyle ortaya çıkan karmaşadan uzakta, kırsal bir bölgede geçmesiyle özel bir bakış açısına sahiptir. Romanın başlığına kaynaklık eden Cranford isimli küçük kasabanın sakinlerini demiryollarından ve kapitalist ekonominin etkilerinden oldukça uzakta, sessiz ve sakin bir bölgeye yerleştiren Gaskell, İngiliz halkının toplumsal hafızasında halen canlılığını koruyan, ancak uzak geçmişte kalmış bir yaşam tarzını sunar. 19. yüzyıl İngiltere’sinde görülen sorunlardan uzak kalarak küçük bir kasabanın kendi halindeki yaşantısının yansıtılması ve buradaki sade yaşam biçimine değer verilmesi nedeniyle, Cranford romanı ilerici felsefeye karşı çıkış olarak tanımlanabilir. Bu makalenin amacı, Gaskell’ın Cranford romanını Viktorya çağındaki sanayi dönüşümü ışığında incelemek ve sanayi dönemi öncesindeki yaşam biçimine duyulan özlem yüzünden Viktorya dönemi yaşantısı ile ilericilik felsefesinin ciddi biçimde sorgulandığını ortaya koymaktır.

PDF Formatında İndir

Download PDF