image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2017/19
Sayı: 32
Makale Başlık: Turizm Gelirleri ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği
Makale Alternatif Dilde Başlık: Relationship Between Tourism Revenues and Foreign Direct Investments: The Case of Turkey
Makale Eklenme Tarihi: 20.07.2017
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Turizm sektörü özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu bağlamda turizm gelirleri, gelişmekte olan ülkelerin büyüme süreçlerinde gereksinim duydukları sermaye artışlarına katkı sağlamaktadır. Türkiye ekonomisinde gerek ödemeler bilançosu açıklarının karşılanması gerekse sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasında turizm sektörü belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, turizm gelirleri ile doğrudan yabancı yatırımlar arasındaki kısa ve uzun dönem ilişkilerin Türkiye özelinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 1974-2014 dönemine ilişkin veri seti eş-bütünleşme ve nedensellik yöntemleri ile analiz edilmektedir. Analiz sonucu elde edilen bulgular, turizm gelirleri ve doğrudan yabancı yatırımlar arasında uzun dönemli bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Analiz bulguları ayrıca, doğrudan yabancı yatırım girişlerinin turizm gelirlerini anlamlı bir şekilde artırdığını göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: The tourism sector is an essential part of the economy particularly in developing countries. In this context, tourism revenues contribute to the capital increases that emerging countries need in their growth process. In the Turkish economy, the tourism sector also plays a decisive role in ensuring sustainable economic growth as well as in meeting the deficits of balance of payments. In this study, it is aimed to examine the short and long-term relationships between tourism revenues and foreign direct investments in Turkey. For this purpose, the dataset for the period 1974-2014 is analyzed by cointegration and causality methods. Results of the analysis point to the existence of a long-term relationship between tourism revenues and foreign direct investments. The findings also show that foreign direct investment inflows significantly increase tourism revenues.

PDF Formatında İndir

Download PDF