image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2017/4
Sayı: 1
Makale Başlık: ÖLÇME VE ARAŞTIRMA YÖNTEMBİLİMİNDE ÇAĞDAŞ GELİŞMELER VE YENİ STANDARTLAR 1: GEÇERLİK, ÖLÇÜMLERİN KULLANIMLARININ VE ÖNERİLEN YORUMLARININ BİR ÖZELLİĞİDİR
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 3.07.2017
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Testler ya da ölçme araçları geçerli değildir. Çünkü, geçerlik, ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının bir özelliğidir. Böylece, “test geçerlidir” veya “ölçümler geçerlidir” benzeri ifadeler kullanılmamalıdır. Geçerlik, son 70 yılda evrim geçirmiştir. Bu süre zarfında, kapsam geçerliği, ölçüt ilişkili [yordayıcı, eşzamanlı] geçerlik ile yapı geçerliği türleri reddedildi. Geçerliğin bu türlerinin yerini, 1999 Standartlarında, geçerlik kanıtının kaynakları aldı. Güncel Standartlarda, geçerlik kanıtının kaynakları, test içeriği üzerine temellenmiş kanıt, yanıt süreçleri üzerine temellenmiş kanıt, iç yapı üzerine temellenmiş kanıt, diğer değişkenlerle ilişkiler üzerine temellenmiş kanıt ve test etmenin sonuçları üzerine temellenmiş kanıt şeklinde belirtilmektedir. Bununla birlikte, geçerlik, bütüncül bir kavramdır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF