image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2017/3
Sayı: 2
Makale Başlık: “ESKİ TÜRKÇEDE İLGİ VE BELİRTME DURUM EKLERİ ÜZERİNE” ADLI MAKALEDE BİR DÜZENLEME
Makale Alternatif Dilde Başlık: A REGULATION ON THE ARTICLE NAMED AS “ON GENITIVE AND ACCUSATIVE SUFFIXES IN OLD TURKIC”
Makale Eklenme Tarihi: 11.06.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Eski Türkçe dönemindeki belirtme ve ilgi durum ekleri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu ekler arasında kurulan ‘belirlilik’ paydaşlığı, eklerin birbirinin yerine kullanıldığı izleniminin en önemli sebebi sayılabilir. Şüphesiz bu durum bir algı yanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, Çağatay ve Harezm Türkçelerindeki konuyla ilgili örneklerle KaraçayMalkar ve Kumuk Türkçeleri üzerinden bir çıkarım yapılarak adı geçen eklerin Eski Türkçe ve devamı için yeniden yapılandırılması hedeflenecektir.
Alternatif Dilde Özet: There are several studies on the accusative and genetive suffixes. It has been exceeded the linguistic reality by considering the fellowship of ‘certainty’ between two structure. Certainly it is originated from the error of perception. It is aimed that the reconstruction of two structure by the help of the samples from Chagatay Turkish and the situatin of the dialects of KaraçayMalkar and Kumuk Turkish.

PDF Formatında İndir

Download PDF