image.jpg

Derginin Adı: Okuma Yazma Eğitimi Araştırmaları / Research in Reading & Writing Instruction
Cilt: 2016/4
Sayı: 2
Makale Başlık: Türkçe öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersine yönelik tutumlarının incelenmesi (Kafkas Üniversitesi örneği)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Analysis of attitudes of Turkish language preservice teachers towards instructional technologies and material design courses (case of Kafkas University)
Makale Eklenme Tarihi: 13.04.2017
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Günümüzde gelişen teknoloji ve hızla değişen koşullar bireyleri bu gelişme ve değişmelere adapte olmak zorunda bırakmıştır. Özellikle eğitim-öğretim süreçlerinin içinde bulunan öğretmenlerin bu gelişmelere ayak uydurmaları ve kendilerini sürekli yenilemeleri gerekir. Derslerde kullanılan araç-gereçlerin öğrencilerin yaş, cinsiyet ve eğitim durumlarına hitap etmesi ya da yeni ve güncel materyallerin kullanılması bu yeniliklerin takibi ile mümkün olacaktır. Buradan yola çıkılarak, bu çalışmada, Türkçe öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal dersi ile ilgili tutumları incelenmiştir. Bu tutumların yaş, cinsiyet, mezun olunan lise türü açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmanın evrenini; Türkçe öğretmenliği bölümünde 2. sınıfta öğrenim gören 66 öğrenci oluşturmuştur. Veriler Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Uygulama dönem başında, ders öncesi ve dönem sonunda, ders sonrası yapılmıştır. Ders öncesi ve sonrası tutum düzeyleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Türkçe öğretmen adayların Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersine yönelik tutumları; ders öncesi ve ders sonrası çok değişiklik göstermemekle birlikte ders sonrasında ortalamalar biraz daha yüksek çıkmıştır. Diğer bir bulgu ise kız öğrencilerin derse yönelik tutumlarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğudur. Anne eğitim durumu değişkeniyle ilgili anlamlı bir farklılık tespit edilirken, baba eğitim durumu değişkenin öğrencilerin derse yönelik tutumları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: In today’s world, developing technology and rapidly changing conditions have obliged individuals to adapt to these developments and alternations. Especially the teachers who are involved in education process should keep pace with these developments and improve themselves constantly. Relevance of the tools used in the courses to age, gender and educational status or using new and up-to-date materials will be possible with follow-up of these novelties. Based on this, attitudes of Turkish language preservice teachers towards instructional technology and material design classes were examined in this study. It was determined whether or not these attitudes showed a significant difference in terms of age, gender and type of graduated high school. The population of the study consisted of 66 students studying in the 2nd year of Turkish teaching department. The data were collected by using “Instructional Technology and Material Design Course Attitude Scale” developed by Çetin, Bağçeci, Kinay, and Şimşek(2013). The scale was applied before the course in the beginning of the semester and after the course in the end of the semester. Attitude levels of the students before and after the course were compared. According to the obtained data; even though attitudes of Turkish language preservice teachers towards instructional technologies and material design course did not vary before and after the course, the mean scores were slightly higher after the course. Another result was that the attitudes of female students towards the course were higher than male students. While a significant difference was determined in terms of variable of educational status of the mother, it was found that the variable of educational status of the father did not have any effect on attitudes of the students towards the course.

PDF Formatında İndir

Download PDF