image.jpg

Derginin Adı: Okuma Yazma Eğitimi Araştırmaları / Research in Reading & Writing Instruction
Cilt: 2013/1
Sayı: 1
Makale Başlık: Sınıf öğretmenlerinin okuduğunu anlama stratejilerine yönelik görüşleri ve kullanma düzeyleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Examination of the opinions elementary teachers on reading comprehension strategies and the use of such strategies
Makale Eklenme Tarihi: 12.04.2017
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: Bu çalışma, sınıf öğretmenlerinin Türkçe dersinde kullandıkları okuduğunu anlama stratejilerini, onların bu stratejilere ilişkin düşüncelerini ve kıdemlerine göre kullanım sıklıklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Var olan bir durumu olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan bu araştırma tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kütahya il merkezi ve Altıntaş, Aslanapa, Dumlupınar ve Hisarcık ilçelerindeki ilköğretim okullarından random yolla seçilen 100 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçları dikkate alındığında, sınıf öğretmenlerinin okuma öncesi, sırası ve sonrasında belirli stratejiler üzerinde yoğunlaştıkları ve öğrencilere strateji kullanımı açısından zengin bir çeşitlilik sağlamadıkları görülmektedir. Öğretmenler strateji kullanımının farkındadırlar ancak ders süresinin yetersizliğinin ve sınıfların kalabalık olmasının güçlüğe neden olduğunu belirtmektedirler. Ayrıca öğretmenlerin yarısına yakınının, anlama stratejilerini kullanmada kendilerini yetersiz görmeleri düşündürücüdür. Sınıf öğretmenleri okuma öncesinde daha çok, ön bilgilerini harekete geçirme; okuma sırasında sorulara yanıt arama ve yeni sorular sorma stratejisi; okuma sonrasında ise soruları yanıtlama, anlamlandırma ve okunan metni tekrar etme stratejisini kullandıklarını belirtmişlerdir. Zihinde canlandırma ve altını çizme stratejisini kullanma düzeylerinin, kıdem yılı az olan sınıf öğretmenlerinin lehine anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: It is the aims of this research is intended to determine the reading comprehension skills used by elementary teachers in the Turkish Language course, their opinions on such strategies, and the frequency of use of such strategies according to their seniority. This is a descriptive study using the screening model with a view to describing an existing situation as is. The study group consists of 100 randomly-selected elementary teachers from primary schools in Kütahya city center, and Altınbaş, Aslanapa, Dumlupınar and Hisarcık countries. According to research’s result; Where elementary teachers focus on certain strategies before, during and after the reading, this does not mean that they offer a diversity of strategies to students, Teachers are conscious of use of strategies, but state that they experience difficulties in terms of time and crowded class population. However, it is interesting that about half of the teachers find themselves insufficient in using the right comprehension strategies. Elementary teachers state that they rather use strategies such as activating prior knowledge before the reading, seeking answers to questions and asking new questions during the reading, answering questions, interpreting and repeating the text after the reading and the use of visualization and underlining strategies demonstrated significant difference in favour of elementary teachers with less seniority.

PDF Formatında İndir

Download PDF