image.jpg

Derginin Adı: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2016/3
Sayı: 3
Makale Başlık: Otoriter Tutumdan Demokratik Tutuma Geçişte Yazının Rolü
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Role of Literature in The Transition of Democratic Attitude From Authoritarian Attitude
Makale Eklenme Tarihi: 30.03.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Yazın, bilimlerin yaptığı gibi yaşamı doğrudan ele alıp dile getirmek yerine, hayal gücünün yardımıyla onu yeniden kurgular ve insanı yaşama dair çelişkiler ve sorunlarla yüzleştirir. Bu yönüyle, yazının, sorgulatıcı, eleştiriye yöneltici, değiştirici ve dönüştürücü işlevler yüklendiğinin altını çizmek gerekir. Bu süreçte yazın, elbette, birçok bilimle, özellikle sosyal bilimlerle ilişki içerisine girer; insanın farklı boyutlarını görme konusunda onlardan yararlanır. Eğitimin amacı, bilim insanları aracılığıyla akademik bilgilerin ve mesleki becerilerin kazandırılması yanı sıra toplumsal sorumluluğu ve çağdaş etik tutumları benimseyen, entelektüel bilgi ve beceriyle donanmış üretken bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda, bilim insanları ve hatta sanatçılar toplumsal gelişme ve değişimde öncü roller üstlenmek zorundadırlar. Benzer tutumla bir çok yazar ‘eğitim iklimi ve bu na bağlı bilim insanlarının tutumunu’ yapıtlarına konu olarak yansıtmışlar ve toplumun bu konuda duyarlı olabilmesi için sorumluluk üstlenmiştir. Örneğin, Heinrich Mann ‘Professör Unrat’, Bertolt Brecht, Galileo Galilei, Friedrich Durrenmatt ‘Fizikçiler’ ve Heiner Kipphardt ‘Oppenheimer Olayı’ gibi yapıtlarında okura, kural koyucuların eğitim ve bilim insanlarını etkileme çabaları karşısında alan temsilcilerinin bilimsel ve toplumsal sorumluluk anlayışı eleştirel gözle aktarmışlardır. Bu çalışma, bilimle diyalektik ilişki içerisinde olan ve bilimin nesnelci tutumu karşısında hayal gücüne yönelen yazın (edebiyatın) eğitim içerisindeki sorgulatıcı işlevlerine odaklanmayı, özellikle otoriter tutumdan demokratik tutuma geçişte yüklendiği işlevleri farklı figürlerin yaşamını irdeleyen seçili edebi yapıtlar yoluyla analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Unlike science that explains life directly, literature speculates it again and makes people face contradictions and problems about life through imagination. In this sense, it is important to underline the functions of literature, such as questioning, leading to criticism, changing and transforming. In this process, literature, certainly, has a connection with some diciplines of science, such as, social sciences. Thus, it benefits from them in terms of observing different dimensions of human beings. The goal of education, with the help of scholars, apart from giving academic information and professional skills, is to train individuals, equipped with intellectual information and skills, adopting contemporary ethical behavior and social responsibilities. In this context, scholars, even the artists, are obliged to undertake pioneering tasks in social development and changes. With similar attitude, some writers have reflected ''education climate and the attitude of scholars'' in their works. Thus they have taken the responsibility of social awareness on this issue. For instance, the scientific and social responsibility and awareness understanding of some representatives on this field, such as, Heinrich Mann in ''Professor Unrat'', Bertold Brecht in ''Galileo Galilei'', Fr iedrich Durrentmatt in ''Physicists'' and Heiner Kipphardtin ''Oppenheimer Case'' have been given in a critical way for the readers. This study aims at analyzing literature, which is directed towards imagination against the subjective behavior of science and which has a dialectic connection with science, focusing on questioning process in education, especially, the processes taken in the transition of democratic attitude from authoritarian attitude, through sample literary works examining different figures' lives.