image.jpg

Derginin Adı: Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2015/6
Sayı: 6
Makale Başlık: Eleazar BIRNBAUM. Ottoman Turkish and Çağatay MSS in Canada: A Union Catalogue of the Four Collections, Leiden: BRILL Publishing, 2015, xviii+521 s.
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.02.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Türkçe yazmalar, Türkiye’nin, Avrupa’nın ve Asya’nın muhtelif ülkelerindeki kütüphane ve müzelerde muhafaza edilmektedir. Buralardaki yazmaların kataloglaması ve araştırıcıların istifadesine sunulması yazmalar üzerine çalışacak araştırmacılar için büyük önem arz etmektedir. Tanıtımını yapacağımız katalog, Türk coğrafyasından epey uzakta bulunan Kanada’daki Osmanlıca ve Çağatayca yazmaların tavsifi hakkındadır. Kanada’da Türklük ve İslâm araştırmaları II. Dünya Savaşı sonrasında başlamıştır.1 Prof. Eleazar BIRNBAUM da bu dönemden sonra yetişmiş Kanada’da Şarkiyat ve Türkoloji çalışmalarındaki önemli bir isimdir. Kataloğun yazarı, 1950’de Londra Doğu ve Afrika Araştırmaları [SOAS] bölümünden Türk, Arap ve İbranî filolojisi bölümlerinden mezun oldu. Paul WITTEK, Fahir İZ ve Cyril MUNDY gibi ilim adamlarının rahle-i tedrisinden geçti. BIRNBAUM, şark yazmalarına olan ilgisinin bu hocaları etkisinde olduğunu söylemektedir. 1950’li yıllarda fotokopi elde etmek hem pahalı hem de zordu. Hocası Cyril MUNDY’nin kendi özel arşivinde bulunan şark yazmalarını öğrencilerine ödünç verip derslerinde yazmaların okunuşunu öğrencilerinden istemesi sayesinde birçok orijinal yazma ile tanışma imkânına sahip olur. Lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Durham Üniversitesi (İngiltere) kütüphanesinde çalışır
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF