image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2016/8
Sayı: 3
Makale Başlık: The Metaphorical Perceptions of Teacher Candidates towards the Concepts “University” and “Academic Staff”
Makale Alternatif Dilde Başlık: Öğretmen Adaylarının Üniversite ve Öğretim Elemanı Kavramlarına İlişkin Metaforik Algıları
Makale Eklenme Tarihi: 21.01.2017
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: The aim of this study was to determine the metaphors of teacher candidates about the concepts “university” and “academic staff”. This study is a qualitative research. Data were collected via metaphors. The sample of this study consisted of 336 first grade students studying at the Hacettepe University Educational Faculty that were determined by criterion sampling. Participants completed the sentences; “Universities are like … because …” and “Academic Staff are like … because …”. As a result, 14 categories with 133 metaphors about university and 11 categories and 94 metaphors about academic staff were produced. The university metaphors are mostly gathered under Cultural Variety (22.6%) and Universities as Free Places (13.3%) whereas academic staff metaphors are mostly gathered under Academic Staff As a Guiding Person (19.3%) and Required When Needed (26.1%) categories.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının üniversite ve öğretim elemanı kavramına ilişkin sahip oldukları metaforların neler olduğunu belirlemektir. Bu araştırma mecazlar yoluyla veri toplayan nitel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen 336 Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Katılımcılardan “Üniversite … gibidir, çünkü …” ve “Öğretim elemanı … gibidir, çünkü …” cümlelerini tamamlamaları istenmiştir. Araştırma sonunda üniversite kavramına ilişkin olarak 14 kategoride 133 ve öğretim elemanı kavramına ilişkin 11 kategoride 94 metafor üretilmiştir. Üniversite kavramına ilişkin metaforlar en çok Kültürel çeşitlilik (%22.6) ve Özgürlük Yeri Olarak Üniversite (%19.3); öğretim elemanı kavramına ilişkin metaforlar ise en çok Yönlendirici (%19.3) ve Yerine Göre İhtiyaç Duyulan (%26.1) kategorilerinde toplanmıştır.

PDF Formatında İndir

Download PDF