image.jpg

Derginin Adı: Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 2016/2
Sayı: 2
Makale Başlık: DEVLET OKULLARINDA VE ÖZEL OKULLARDA GÖREV YAPAN ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞLARINA İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.08.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmada devlet okullarında ve özel okullarda çalışan ortaokul öğretmenlerinin algıladıkları örgütsel vatandaşlık davranışları belirlenmiş ve bu davranışların okul türüne (devlet / özel) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin algıladıkları örgütsel vatandaşlık davranışlarının bazı demografik değişkenlere (yaş, cinsiyet, medeni hal, öğretmenlik süresi) göre değişip değişmediği de araştırılmıştır. Araştırma tarama modeli ile gerçekleştirilmiş olup İstanbul ilinde çalışan ve tesadüfi olarak seçilen 610 devlet ortaokulu öğretmeni ile 398 özel ortaokul öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Analiz bulgularına göre öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme eğilimleri bazı demografik özelliklere (yaş, cinsiyet, medeni hal, öğretmenlik süresi) göre değişmemektedir. Bunun yanında devlet okullarında ve özel okullarda çalışan ortaokul öğretmenlerinin örgütsel vatandaşlık davranışı gösterme seviyeleri “yüksek” olarak tespit edilmiştir. Örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutları incelendiğinde ise hem devlet okullarında hem de özel okullarda çalışan ortaokul öğretmenleri en çok “vicdanlılık” davranışı sergilerken en az “sivil erdem” davranışını sergilemektedirler. Son olarak ise öğretmenlerin algıladıkları örgütsel vatandaşlık davranışları çalışılan okul türü (devlet / özel) değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Özel okullarda çalışan ortaokul öğretmenlerinin devlet okullarında çalışan ortaokul öğretmenlerine nazaran daha fazla örgütsel vatandaşlık davranışı gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Devlet Okulu, Özel Okul, Ortaokul Öğretmenleri.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF