image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2016/17
Sayı: 2
Makale Başlık: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocukların Sosyal İletişim Becerileri ve Dil Gelişim Özellikleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Social Communication Skills and Language Development of Children with Autism Spectrum Disorders
Makale Eklenme Tarihi: 8.08.2016
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Dil ve iletişim alanında yaşanan güçlükler, otizm spektrum bozukluğunun (OSB) tanı ölçütlerinden birisidir ve bu güçlükler OSB olan çocuklarda otizmin şiddetini belirleyen önemli bir değişken olarak ele alınmaktadır. OSB olan çocukların dil gelişiminde heterojen bir yapı olduğu kabul edilmektedir. OSB olan bazı çocuklar sözel dili hiç edinemezken, bazı çocuklarda normal gelişim gösteren akranlarına yakın bir sözel dil kullanım örüntüsü görülebilmektedir. Bu derleme çalışmasında OSB olan çocukların dil ve iletişim becerilerine ilişkin gelişimsel özellikleri incelenmiştir. OSB olan çocuklarda söz öncesi dönemde sözel olmayan sosyal iletişim becerilerine, sözel dil döneminde dilin bileşenlerine ilişkin sendroma özgü gelişimsel özellikler/bozukluklar görülmektedir. Bu nedenle bu derleme çalışmasında OSB olan çocukların söz öncesi dönemde sözel olmayan sosyal iletişim becerilerine yönelik gelişimleri ele alınacaktır. Bunun yanı sıra sözel dil döneminde olan OSB olan çocukların dilin biçimbirim bilgisi/sözdizimi, anlam bilgisi ve kullanım bilgisi bileşenlerine yönelik gelişimsel özellikleri incelenecektir. Alanyazından derlenen bu çalışmanın OSB olan çocuklarda dil gelişimi üzerine çalışan öğretmenlere ve araştırmacılara yol göstereceği düşünülmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Difficulties in language and communication are diagnostic criteria of autism spectrum disorders (ASD) and these difficulties are taken as an important variable in determining the severity of the disorder for the children with ASD. It is accepted that language development of children with ASD is heterogeneous. While some of the children can never acquire language, some of them may show language use similar to their peers with typical development. In this review developmental characteristics of children with ASD in language and communication skills are examined. Children with ASD show developmental characteristics/impairments specific to the disorder in pre-linguistic social communication skills and in language components. Therefore, in this review development of children with ASD in pre-linguistic nonverbal social communication skills is discussed. In addition to this, developmental characteristics of verbal children with ASD in morpho-syntax, semantics, and pragmatics which are language components are also examined. This review provides a guide to teachers and researchers who work on language development of children with ASD.

PDF Formatında İndir

Download PDF