image.jpg

Derginin Adı: Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Cilt: 2016/2
Sayı: 1
Makale Başlık: “YENİ HAYAT” ROMANI BAĞLAMINDA ANLATI, ANLATICI KONUMU VE ANLATIM TUTUMU
Makale Alternatif Dilde Başlık: NOVEL THE NARRATIVE, NARRATOR POSITION AND EXPRESSION ATTITUDE IN CONTEXT OF “YENI HAYAT”
Makale Eklenme Tarihi: 24.02.2016
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: 20. Yüzyılın ikinci yarısından bu yana edebiyat alanında çok katmanlı anlam ve kurgu özelliklerini barındıran “postmodern” diye adlandırılan bir edebi anlayış yerini almaktadır. Bu edebiyat anlayışı doğası itibariyle verdiği her yeni yapıtla farklı bir özellik kazanmakta dolayısıyla dinamik bir yapı oluşturmaktadır. Bu nedenle geleneksel edebiyata alışmış okur (edebiyat eleştirmeni, yazar, genel okuyucu) açısından postmodern romanı alımlamak ve çözümlemek kolay bir edim olmaktan çıkmıştır. Postmodern roman, geleneksel romandaki olay örgüsünü yıkmış, çok katmanlı bir anlam ve kurgu üzerine kurulu bir anlatıya yönelmiştir. Postmodern edebiyatta yapıt, anlamın tamamlanıp bitirildiği ve tüketildiği bir yapı değil, aksine hiçbir zaman tamama erişilemeyen, her okumada yeniden değerlendirilmeye ‘açık’ bir ‘yapı’dır. Her ne kadar postmodernist roman verilen her yapıtla farklı özellikler edinen dinamik bir yapıya sahip olsa da Pamuk postmodernist romana ait yapı ve kurgu, çok katmanlı anlatı, imge kullanımı, metinlerarasılık, üstkurmaca ve anlatım tutumları yoluyla kurmacayı sorunsallaştırmaya, neden-sonuç ilişkisini ve zamandizinsel anlatıyı ortadan kaldırmaya yönelir. Postmodernist romanın en önemli özelliği olan üstkurmaca yoluyla yazma edimi, yazarlık ve kimlik arayışı gibi konulara odaklanır. Çok katmanlı bir anlatım ve birbiri içine geçmiş anlatıcılar kullanarak açık sonlu metinler oluşturur. Bunlardan hareketle çalışma anılan eserdeki anlatım, anlatıcı konumu ve anlatım tutumunu tespit etmeye çalışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Since the second half of the 20th century a literal tendency contains multi-layered meanings and fiction features called “Postmodern” emerged. This literature approach according to its nature in every new work acquire a new feature and so that has a dynamic structure. Therefor for readers accustomed to traditional literature (literal critics, writer, and general readers) receipting an analyzing the postmodern novel is no longer an easy act. Postmodern novel, displaced the plot of traditional novel and oriented to a multilayer meaning and to a narrative based on fiction. In the postmodern literary works, the meaning is not finished and completed but contrary it is never entirely reached and at each reading is an open structure to be re-evaluated. Although the postmodernist novel in every work has a dynamic structure that acquire different features continuously Pamuk, tends to problematize the fiction and to eliminate cause-and-effect relationship and chronological narrative structure using multilayer narrative, imagery usage, intertextuality, metafiction and expression attitude. Writing act by metafiction as the most important feature of postmodern novel focuses on topics such as writing and the search for identity. Using a multi-layered narrative and telescopic narrator Pamuk creates open ended texts. In this study it is aimed to determine the narrative, narrator position and expression attitude into the raised work.

PDF Formatında İndir

Download PDF