image.jpg

Derginin Adı: Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2012/2
Sayı: 18
Makale Başlık: Fen ve Teknoloji Ders Kitaplarında “Madd e ve Değişim” Öğrenme Alanındaki Bazı Kavramların ve Örneklendirmelerin İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 7.02.2013
Okunma Sayısı: 18
Makale Özeti: İlköğretim fen eğitiminde temel konulardan birisi kavram öğretimidir. Çünkü etkili bir fen öğretimi, öğrencilerin yaratıcılıklarının, kavramlar ve kavramsal sistemlerle ilgili araştırma becerilerini geliştirebilmelerini sağlar Bu bağlamda ders kitapları, öğretim programlarında yer alan konulara ait bilgileri planlı ve düzenli bir şekilde inceleyen, doğru ve net olarak öğrencilere aktaran öğrenciyi dersin hedefleri doğrultusunda yönlendiren ve eğiten temel bir kaynaktır. Öğrencilerin öğrenmelerini zorlaştıran kavram yanılgılarının nedenleri farklı kaynaklara dayanmaktadır. Ders kitaplarındaki yanlış kavram öğretimi kavram yanılgılarına sebep olabileceği gibi kavram yanılgılarının kaynağı da olabilmektedir. Bu çalışmada 2010-2011 eğitimöğretim yılında kullanılan Fen ve Teknoloji kitaplarında “Madde ve Değişim” öğrenme alanındaki bazı kavramların ve örneklendirmelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin yanlış öğrenilmiş kavramlarının olası sonucu olan kavram yanılgılarında ders kitaplarının etkisinin olup olmadığı da çalışmanın amacı içerisindedir. İnceleme sonucunda Fen ve Teknoloji kitaplarında “Madde ve Değişim” öğrenme alanındaki bazı konularda yanlış ifade edilmiş kavramlar, kavramlar arasında tutarsızlıklar ve yanlış seçilmiş örnekler belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF