image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2015/42
Sayı: 42
Makale Başlık: İlk ve orta öğretimde uygulanan şiddet olaylarına öğretmen adayı öğrencilerin anlatılarından bakmak
Makale Alternatif Dilde Başlık: Understanding teacher candidates’ opinions on violence in primary and secondary schools’ explores the narratives
Makale Eklenme Tarihi: 30.01.2016
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Farklı amaçlarla bir başkasına istenmeyerek etkide bulunma eylemi olarak tanımlanan şiddetin değişik sebep ve uygulama biçimleri vardır. Şiddet hayatın hemen her döneminde ve çok farklı yerlerde görülebilmektedir. Bu dönem ve mekânlardan biri ve belki de en önemlisi okuldur. Eğitimde şiddet sürekli gündemde olan bir problemdir. Kişiler üzerinde derin etkiler bırakmasına ve asla istenmemesine karşın, hâlâ varlığını devam ettirmekte ve giderek de artmaktadır. Eğitimdeki şiddete yönelik geniş, sağlıklı ve yeterli araştırmalar bulunmamaktadır. Bu araştırmada, öğretmen adayı üniversite 300 son sınıf öğrencisi bu güne kadar eğitim ortamlarında tecrübe ettikleri ya da şahit oldukları bir şiddet olayını yazılı olarak anlatmıştır. Anlatılanlar sayısal olarak ve nitelik açısından analiz edilmiştir. Öğrencilerin karşılaştıkları şiddet olayının özneleri, gerekçeleri, araçları, zaman ve mekânlarına ilişkin sınıflamalar yapılmıştır. Ayrıca şiddetin tipolojileri, uygulama biçimleri ve şiddete verilen tepkiler analiz edilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan temel sonuçlara göre, Türk eğitim sisteminin son seviyesine gelip de şiddet görmeyen öğrenci yok gibidir. Şiddet sebeplerinde ve uygulama biçimlerinde farklılıklar vardır. Şiddet öğrencilerin benlik, kişilik, iletişim becerisi ve öğrenme yeteneklerini derin biçimde etkilemektedir.
Alternatif Dilde Özet: Describing violence as the act of inflicting an influence on someone regardless of his/her desire and consent for various purposes, has many kind of diverse reasons. It may be observed in nearly every phase of human life and in many different settings. Violence in education is a problem that remains invariably on the agenda. Although it leaves profound impact on people and is never welcome, it still continues its existence and increases day by day. There are no enough comprehensive and quality studies on violence in education. In this study, a number of 300 senior student teachers reported, in written form, incidents of violence which they had experienced or witnessed within educational settings thus far. The narrations were analyzed quantitatively and qualitatively. Classifications regarding the subjects, reasons, means, times and settings of the acts of violence the students had encountered were made. Moreover, some analyses were carried out on the typologies, perpetration kinds of and reactions to violence. According to the basic result of research, there is no student who reaches the last level of the Turkish educational system without being exposed to violence. Violence deeply affects students’ personality and communication skills and learning and teaching abilities.

PDF Formatında İndir

Download PDF