image.jpg

Derginin Adı: TURKISH JOURNAL OF EDUCATIONAL STUDIES
Cilt: 2014/1
Sayı: 2
Makale Başlık: “Yükseköğretim Kurumlarında İyi Eğitim için 7 prensip; Fakülte Envanteri” İsimli Ölçeğin Türkçeye Çevrilmesi ve Ortaokul Fen Eğitimine Uyarlanması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 20.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı, Arthur Chickering ve Zelda Gamson (1989) tarafından geliştirilen "Yükseköğretim kurumlarında iyi eğitim için 7 prensip; Fakülte Envanteri” isimli ölçeği Türkçeye çevirmek, ortaokul Fen Eğitimine uyarlamak ve uyarlanan ölçeğin geçerlik ve güvenilirliğini incelemektir. Orijinal yazım dili İngilizce olan ve toplam 70 maddeden oluşan ölçek, Türkçe' ye çevrildikten sonra uzmanların görüşleri doğrultusunda 4 maddesi çıkarılarak madde sayısı 66' ya düşürülmüştür. Ölçeğin son hali; Bingöl, Bitlis, Diyarbakır ve Malatya' da bulunan okullarda görev yapan 640 fen ve teknoloji öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin cronbach-alpha güvenirlik katsayısı ,88 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin orijinal formla uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF