image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2014/15
Sayı: 2
Makale Başlık: Otizmli Çocukların Eğitiminde Yeni Eğilimler: Videoyla Kendine Model Olma ve Etkileri
Makale Alternatif Dilde Başlık: New Trends in the Education of Children with Autism: Video Self-Modeling and Its Effects
Makale Eklenme Tarihi: 9.01.2016
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Videoyla kendine model olma, etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir öğretim uygulaması olan video model ile öğretim yönteminin bir alt uygulama türüdür. Videoyla kendine model olma uygulamaları, yeni becerilerin edinimi, daha önceden kazanılmış becerilere akıcılık kazandırılması, problem davranışların azaltılması amaçlarıyla kullanılabilecek bir uygulama olmasıyla birlikte çeşitli yaş ve gelişimsel yetersizlik gösteren bireylerde de etkili olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin eğitiminde kullanılan videoyla kendine model olmayı tanıtmak, yarar ve sınırlılıkları, uygulama hazırlıkları, uygulama basamakları hakkında açıklamalarda bulunmak ve bu açıklamalara dayanılarak uygulamacı ve araştırmacılara öneriler sunmaktır.
Alternatif Dilde Özet: Video self-modeling is a subcategory of the method of teaching with video modeling, which is an evidencebased, effective teaching method. Besides for the aims of teaching new skills, gaining fluency in previously acquired skills and preventing problematic behaviors, video self-modeling practices have also been effectively used with individuals of different age and developmental disability groups. The purpose of this study is to introduce video self-modeling which is used in the training of individuals with autism spectrum disorder, to present explanations concerning its benefits, limitations, preparations and stages, and to provide recommendations for the trainers and researchers on the basis of these explanations.

PDF Formatında İndir

Download PDF