image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2010/11
Sayı: 2
Makale Başlık: Zihinsel Yetersizliği Olan Bireylerin İş - Meslek Eğitimi ve İstihdamlarına Yönelik Türkiye’de Yapılan Araştırmaların Gözden Geçirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 9.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Günümüzde özel eğitim gerektiren bireylere bir iş ve meslek kazandırmak, Türkiye’de özel eğitimin önemli amaçlarından biri sayılmaktadır. Son yıllarda bu konuda Türkiye’de yapılan araştırmalarda artış olduğu görülmekle birlikte, bu çalışmaları analiz ederek sentezleyen herhangi, bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı; zihinsel yetersizliği olan bireylere çeşitli iş/meslek becerilerinin öğretimi ve mesleğe hazırlama ile ilgili Türkiye’de gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları betimsel olarak gözden geçirmektir. Bu amaçla, 1990 ile 2010 yılları arasında Türkiye’de zihinsel yetersizliği olan bireylerin iş ve meslek eğitimi ve istihdamlarına yönelik yapılan 25 araştırmaya ulaşılmış ve bu araştırmalar dört kategoride incelenmiştir. “zihinsel yetersizliği olan bireylere iş öncesi beceriler ile iş ve meslek becerilerinin öğretimi” kategorisinde 12, “zihinsel yetersizliği olan bireylerin mesleğe hazırlanmaları” kategorisinde altı, “zihinsel yetersizliği olan bireylerin işe/mesleğe geçiş süreci” kategorisinde iki, “zihinsel yetersizliği olan bireylerin istihdam durumu” kategorisinde beş araştırma derlenip yorumlanmıştır. Çalışmada uygulama ve ileri araştırmalara yönelik öneriler de geliştirilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Today, providing vocational skills and employment for individuals with intellectual disabilities is regarded as one of the main aims of special education in Turkey. Although there has been an increase in the number of studies carried out in the area of employment and vocational skills of such individuals, there is no study reviewing and synthesizing these studies descriptively. Therefore, this study aims at reviewing the scientific studies conducted on teaching vocational training to the individuals with intellectual disabilities and their preparation for employment in Turkey descriptively. For this purpose, 25 related studies conducted between 1990 and 2010 have been examined under four main categories. Twelve studies on “teaching pre-vocational skills, vocational and employment skills to the individuals with intellectual disabilities” six on “the preparation of these individuals for employment”, two on “the transition of these individuals to work”, and five on “their employment status” have been compiled and interpreted. In addition, this study provides some suggestions for practice and future studies.

PDF Formatında İndir

Download PDF