image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2005/6
Sayı: 2
Makale Başlık: İlk Üç Yaşta Gelişimsel Sorunları Olan Çocuklar: Üç Sorun ve Üç Çözüm
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 6.01.2016
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu yazının amacı ilk üç yaşta gelişimsel sorunları ya da gecikmeleri olan çocuklar ve ailelerine verilen hizmetlerin yapılanması ile ilgili ülkemizdeki sorunlardan üçünü irdelemek ve uygulanabilecek çözüm önerilerini gündeme getirmektir. Sorunlardan ilki sağlık hizmeti içinde gelişimsel izlemin yapılması, erken tanı konulması ve gerekli hizmetlere erken yönlendirme yapılması ile ilgilidir. Gelişimsel Pediatri biliminin ülkemizde yaygınlaşması ve farklı alanlardaki sağlık çalışanları için eğitim programları geliştirmesi bu soruna çözüm olabilecek bir model olarak özetlenmektedir. İkinci sorun gelişimsel gecikmeleri olan çocukların değerlendirme yöntemlerinin yetersizliğidir. Aile merkezli değerlendirme modelinin hızla yaygınlaşması bu soruna çözüm olarak önerilmektedir. Bu yazıda irdelenen üçüncü sorun ise 0-3 yaştaki çocuklara verilen gelişimsel destek ve özel eğitim hizmetlerinin günümüzde bu alanda altın standart olarak kabul edilen “aile merkezli erken destek programı” özelliklerini taşımamasıdır. Aile merkezli erken destek programlarının yaygınlaşabilmesi için gelişimsel sorunları ve gecikmeleri olan çocuklara hizmet veren uzmanların aile merkezli erken destek programları konusunda eğitimi büyük önem taşımaktadır. İlk üç yaşta gelişim açısından zorlukları, gecikmeleri ya da sorunları olan çocukların güncel bilimsel yaklaşımlara ulaşabilmesi için erken dönemde fark edilmelerini, uygun yöntemler ile değerlendirilmelerini, aile merkezli erken destek hizmetlerine ulaşmalarını ve sürdürmelerini engelleyen etmenler hızla giderilmelidir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this paper is to examine challenges and barriers related to the systems that provide services for infants and young children with developmental difficulties and to propose models for solutions. The first barrier is related to difficulties in developmental surveillance within the health care system and the early diagnosis of developmental risks and delays. The development of the field of Developmental-Behavioral Pediatrics to generate training programs for health care professionals at multiple levels on infant and young child development is proposed here as a solution to this barrier. The second barrier involves the paucity of information and practice regarding comprehensive and family centered evaluation of young children with special needs. The rapid dissemination of family centered assessment techniques are proposed as a solution. The third barrier examined in this paper is related to the content of early intervention services and can be overcome by training professionals in family centered early intervention. Infants and young children with developmental risks and difficulties may reach contemporary scientifically valid services if barriers to early detection, appropriate assessment and family centered early intervention can be overcome rapidly.

PDF Formatında İndir

Download PDF