image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2004/5
Sayı: 2
Makale Başlık: İlköğretim Müfettişlerinin Kaynaştırma Uygulamasına İlişkin Görüş ve Önerileri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 5.01.2016
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: İyi bir teftiş ve denetim genel eğitimin olduğu kadar özel eğitimin de önemli bir ögesidir. Dolayısıyla özel eğimde kaynaştırma uygulamalarında da denetim işini yürüten müfettişlere rehberlik ve iş başında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme ve soruşturma alanlarını içeren önemli görevler düşmektedir. Bu durumda müfettişler kaynaştırma uygulamasının yapıldığı bir okula denetim için gittiklerinde, kaynaştırma konusunda gerekli bilgi donanımıyla gitmelidir. Öğretmene hem kaynaştırma uygulaması konusunda bilgi sağlayabilmeli ve aynı zamanda da kaynaştırma uygulamasının aksayan yönlerini saptayarak önlem alabilmelidir. Bu nedenle müfettişlerin kaynaştırmaya yönelik görüş ve önerilerinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma, ilköğretim müfettişlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüş ve önerilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Veriler, içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: A good inspection and control are important elements of special education as well as regular education. Therefore, inspectors, who conducts the inspection in inclusive classes in special education, have some important duties, which include guidance and training on duty, inspection and evaluation, examination and investigation. In this respect, when the inspectors go to a school, at which inclusion is applied, they should have sufficient knowledge about the inclusion. They should provide information with the teachers about the inclusion and, moreover, they should take some precautions after determining the lack of inclusion application. Therefore, it is thought that the opinions and suggestions of the inspectors are important. This study aims to determine the opinions and suggestions of the primary education inspectors about the inclusion. The data of the study were collected by semi-structural interviews. The data were analysed using content analysis technique.

PDF Formatında İndir

Download PDF