image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2002/3
Sayı: 2
Makale Başlık: Problem Davranışların Azaltılmasında Olumlu Davranışsal Destek Planı Hazırlama
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Günümüzde problem davranışlara, normal gelişim gösteren ve özürlü çocuklarda oldukça sık rastlanılmaktadır. Problem davranışlar öğrencilerin yaşamlarını farklı şekillerde olumsuz olarak etkilemektedir. Problem davranış gösteren bireyler bit davranışları nedeniyle, eğitim ve öğretim olanaklarından yeterince yararlanamamaktadır. Ayrıca, bu bireyler akranları ve toplumdaki diğer bireyler tarafından dışlanabildikleri için bazı sosyal becerileri geliştirememekle ya da sınırlı düzeyde geliştirebilmekledirler. Dolayısıyla, öğretmenler, öğrencilerin yaşamlarını olumsuz etkileyen bu davranışları azaltmak için, olumlu davranışsal destek planı hazırlamalıdır. Hazırlanan bu planlar, uygulamalı davranış analiz ilkelerine dayalı olmalıdır. Ayrıca, hazırlanan planın Öğrenciye ve uygulayacak bireylerin değer yargılarına uygun olması gereklidir. Olumlu davranışsal destek planının sahip olması gereken diğer önemli bir özelliği ise, hazırlanan planın. Öğrencinin yaşam kalitesini arttıracak şekilde desenlenmesi ve uygulanmasıdır. Kapsamlı bir plan hazırlamak için, planı ayrıntılı şekilde yazmak, tutarlı ve sistemli olarak uygulamak ve planın etkililiğini değerlendirmek ve gerektiğinde düzenlemeleri yapmak için veri toplamak gibi basamakları gerçekleştirmek gereklidir.
Alternatif Dilde Özet: Problem behaviors are frequently seen among the children with normal development as well as children with disabilities- Problem behaviors affect the students' lives in different negative ways. Individuals exhibiting problem behaviors cannot make the most out of their educational opportunities due to their behaviors. What's more, these individuals may run the risk of being incompetent or restricted İn some social skills because of being excluded by their peers. Thus, teachers should prepare behavior-changing plans based on positive behavior support to mitigate the problem behaviors. These plans have to depend on the principles of applied behavior analysis. Besides, the plans should comply with the values of the students whom they target, and trainers whom they implement the program. Another vital characteristic that a plan has to have is to be designed and applied in a way that improves the student's quality of life. Writing the plan in detail, applying it systematically/consistently, and gathering necessary data to revise the plan by evaluating its efficacy are the steps to follow in order to prepare a comprehensive behavior-changing plan.

PDF Formatında İndir

Download PDF