image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2001/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Erken Eğitim Programına Katılan Gelişimsel Geriliği Olan Çocuklar ve Anne-Babalarınm Etkileşim Davranışlarmdaki Değişimin İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada gelişimsel geriliği olan 0-3 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine yönelik bir erken eğitim programı sonrasında anne-baba ve çocukların etkileşimsel davranışlarında farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Çalışma grubunu, gelişimsel geriliği olan çocuklar (N=40) ile anneleri (N=40) ve babaları (N=14) oluşturmuştur. Program, merkezde yapılan dört haftalık anne-baba eğitiminin ardından yedi ay süreyle ev ağırlıklı olarak yürütülmüştür. Program öncesi ve sonrasında anne baba çocuk etkileşimsel davranışları Ankara Üniversitesi, Özel Eğitim Biriminde, serbest oyun ortamında videoya kaydedilmiş ve Anne-Bebek Etkileşimi Gözlem Formu (ABEGF) ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, erken eğitim programı sonrasında annelerin etkileşim sürdürme ve öğretme davranışlarının sıklığında artma ilgi ve uzak durma davranışlarının sıklığında azalma olduğunu, babaların çocuklarıyla etkileşim davranışlarında ise değişiklik olmadığını göstermiştir. Bebeklerin anneleriyle etkileşim başlatma, tepki verme ve etkileşim sürdürme davranışlarının sıklığında program sonrasında artış gözlenirken, babalarıyla etkileşimsel davranışlarında herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Çalışmanın sonuçları erken eğitim programının özellikleri ve sınırlılıkları çerçevesinde tartışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: In this study whether the interactional behaviors of the parent child dyads changed after the early intervention program designed for the young children with developmental delays and their families were investigated. A total of 40 mothers, 14 fathers and 40 children with developmental delays participated in this study. The intervention program was conducted at the Ankara University Special Education Center for a month and followed by home based program for a seven month period both with weekly intervals. The parent child interactions were videotaped druing a free play session at the venter at pre and post intervention. The Mother-Infant Interaction Observation Form was used to assess parent-child interactions. Results indicated that the mothers' maintaining interaction and teaching behaviors increased and their concern and disengaging behaviors decreased at post intrvention. A significant change has not been found in fathers interactional behaviors with their children. The frequencies of children's responses initiation and maintenance of interaction with their mothers were also found to have increased. There were no differences in children's interactional behaviors with their fathers. Results are discussed in the context of the features and constrains of the early intervention programs.

PDF Formatında İndir

Download PDF