image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2001/3
Sayı: 1
Makale Başlık: Erken Eğitimin Gelişimsel Geriliği Olan Çocukların Anne-Babalarının Stres ve Depresyon Düzeyleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada, gelişimsel geriliği olan 0-4 yaş arasındaki çocukların gelişimini desteklemeye yönelik bir erken eğitim programının anne babaların stres ve despresyon düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma grubunu 29 anne ve 28 baba oluşturmuştur. Anne-babaların stres düzeyleri Aile Stres Değerlendirme Ölçeği (ASDÖ) ile depresyon düzeyleri ise Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile değerlendirilmiştir. Program sonrasında annelerin stres düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmazken "çocuğun özellikleri" boyutunda babaların stres puanlarında azalma bulunmuştur. Hem anne hem de babaların BDE puanlarında ise program sonrasında anlamlı derecede azalma olduğu görülmüştür. Bulgular, anne babalar açısından daha ileri olumlu sonuçların elde edilebilmesi için aile-merkezli eğitim/müdahale hizmetlerinin gerekliliğine işaret etmiştir.
Alternatif Dilde Özet: This study examined the effects of an early intervention program designed to enhance the development of 0-4 year olds children with developmental delays on their parents' stress and depression levels. A total of 29 mothers and 28 fathers participated in the study. The stress and depression levels of parents were evaluated by using Family Stress Scale (FSS) and Beck Depression Inventory (BDI) respectively. While mothers' stress scores showed no change, fathers' scores on 'child characteristics' of the FSS decreased and both mothers and fathers' depression scores decreased after the implementation of the program. The results implied a need for the family focused early intervention services for parents to attain further positive outcomes.

PDF Formatında İndir

Download PDF