image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2000/2
Sayı: 4
Makale Başlık: Ailelere Uzmanlarla Çalışırken Sahip Olmaları Gereken Etkili İletişim Becerilerinin Öğretimi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu araştırmanın genel amacı, gelişimsel yetersizliği olan çocuk annelerine sağlanan, çocuklarının davranış ya da öğrenme sorunları için bir eğitim uzmanıyla ilk kez görüşürken gerekli etkili iletişim becerilerinin öğretimi uygulamasının etkililiğini belirlemektir. Araştırmanın deneklerini, 12 anne oluşturmuştur. Araştırmaya katılan 12 annenin altısı yansız atama yoluyla deney grubu olarak belirlenmiştir; diğer altısı ise kontrol grubu olarak araştırmaya katılmıştır. Araştırmada; çocukla yaşanan sorunu ortaya koyma, sorunu çözmeye yönelik öneri geliştirme, görüşmeyi sonuçlandırma olmak üzere üç etkili iletişim davranışı; bu davranışların her biri için ise beşer beceri belirlenmiştir Araştırmanın birinci bölümünde tek-denekli araştırma modellerinden davranışlar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümüne sadece deney grubunu oluşturan anneler katılmıştır ve kendilerine etkili iletişim davranışları sırayla öğretilmiştir. Öğretim uygulaması "Yazılı Bilgilendirme" ve "Karşılıklı Konuşma Örnekleri" öğretim materyalleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan öğretim sonucunda tüm annelerin etkili iletişim davranışını oluşturan becerileri kazandıkları ve araştırma için belirlenen ölçüleri karşıladıkları görülmüştür. Araştırmanın bir deney ve bir kontrol grubundan oluşan ikinci bölümünde annelerin etkili iletişim becerilerini kullanma düzeylerini karşılaştırmak için uygulanan t testi sonucunda, deney grubundaki annelerle kontrol grubundaki annelerin gerçek bir danışma ortamında her iki etkili iletişim davranışını kullanım düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı ve deney grubu lehine farklar bulunmuştur. Bu sonuçlar, hazırlanan öğretim materyallerinin, gelişimsel yetersizliğe sahip çocuk annelerine, ilk kez bir eğitim uzmanıyla görüşürken gerekli etkili iletişim davranışlarının öğretilmesinde etkili olduğunu göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of the present study was to analyze the effectiveness of the instruction provided to the mothers of children with developmental disorders regarding the effective communication skills necessary for the initial consultation with educational personnel. The subjects of the study were 12 mothers, half of whom were randomly assigned to the experimental group and half of whom to the control group. In the study, effective communication skills were divided into three categories: identifying the problem of the child, generating solutions to solve the identified problem and concluding the consultation process. Each category consisted of five skills. In the first part of the study, multiple probe design with probe sessions across behaviors was used. Only mothers in the experimental group took place in the first part of the study. The effective communication skills were taught to every mother following a "written information" and "interactive examples" format. Data were collected by multiple choice questions. The results revealed that all mothers acquired all effective communication skills. In the second part of the study, the experimental group which completed the effective communication instruction was compared with the control group in terms of using effective communication skills consisting of the first two communication behaviors during real consultation sessions. Data from the second part of the study were analyzed by independent groups t-test. The results of the data analyses indicated that there were signifıcant differences between the two groups in utilizing both communication behaviors in favor of the experimental group. These findings revealed that instruction delivered to mothers of children with developmental disorders was very effective in teaching effective communication skills to be used with education specialist.

PDF Formatında İndir

Download PDF