image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2000/2
Sayı: 4
Makale Başlık: Normal ve Zihinsel Engelli Bebeklerde Anne-Bebek Etkileşiminin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada normal ve zihinsel engelli bebeklerin anneleriyle etkileşimleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmada 5-30 aylık 15 normal bebek (NB) ile 15 zihinsel engelli bebeğin (ZB) ve bu bebeklerin annelerinin etkileşimsel davranış sıklıkları "Anne-Bebek Etkileşimi Gözlem Formu" ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ZB'lerin NB'lere göre daha az etkileşim başlatma, tepki verme, etkileşim sürdürme ve etkileşimli oyun oynama davranışı, buna karşın daha fazla tepki vermeme, olumsuz tepki verme ve istenmedik davranışlar sergilediklerini göstermiştir. Yine ZB annelerinin NB annelerine göre daha az tepki verme, ilgi ve uygun oyuncak seçme davranışı, buna karşın daim fazla etkileşim başlatma, olumlu duygu ve ısrar etme davranışı sergiledikleri bulunmuştur. Bulgular, ülkemizdeki anne ve bebeklerin etkileşimsel davranışları ve erken eğitim programlarında etkileşimin önemi açısından tartışılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: in this study, the interactional behaviors ofthe 20 mentally retarded children and their mothers were compared to those of 20 non retarded child - mother dyads. Children were matched based on their chronological age and sex; mothers were matched by age, number of children and level of education. Interactional Behavior Observation Form was used to assess the frequency ofthe behaviors ofthe mothers and children. Results showed that the interactional behaviors of the nonretarded and retarded children differed significantly in terms of initiating, responding, maintaining interaction and interactional play. Mothers of the mentally retarded children initiated greater number of interaetions, and demonstrated more positive feelings and insisting behaviors than the mothers of normal children. Results are discussed in relation to implications for early intervention for the mentally retarded children.

PDF Formatında İndir

Download PDF