image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2000/2
Sayı: 4
Makale Başlık: Kaynaştırma, Destek Hizmetler ve Kaynaştırmaya Hazırlık Etkinlikleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Kaynaştırma, Özel eğitimde en sık kullanılan anlamıyla, "Gerektiğinde özel gereksinimli öğrenciye ve/veya sınıf öğretmenine destek özel eğitim hizmetleri sağlanması koşulu ile, özel gereksinimli öğrencinin normal eğitim ortamında eğitilmesidir." (Kırcaali-İftaı; 1992, s.45). Ancak, Türkiye'de uygulanmakta olan kaynaştırma, tanımında görüldüğü gibi destek hizmet sağlanarak gerçekleştirilmemektedir. Bu çalışmada, kaynaştırma uygulaması sı­rasında, gerek sınıf öğretmenlerine, gerekse kaynaştırma öğrencilerine sağlanabilecek olan destek hizmet türleri olan kaynak oda, sınıf-içi yardım ve özel eğitim danışmanlığı ele alınarak açıklanmıştır. Başarılı kaynaştırma uygulaması gerçekleştirmenin bir başka gereği ise, kaynaştırmada önemli rol oynayan unsurların kaynaştırmaya hazırlanmasıdır. Bu çalışmada ayrıca, kaynaştırmanın başarıyla uygulanabilmesi için her bir unsurla ilgili olarak yapılması gereken hazırlık etkinlikleri yer almaktadır.
Alternatif Dilde Özet: lnclusion is, "Including exceptional students into regular classes with providing support services to exceptional children and/or regular teachers when necessary." (Kırcaali-Iftar, 1992, p. 45). in Turkey inclusion is applied without any support s. in this study, the types of support services are described. These services are, resourse room, in-class support and special education consultation. For inclusion to be successfull, just support services are not enough. Before inclusion starts, the preparation activities should take place. These activities are related with different elements each playing an important role in inclusion.

PDF Formatında İndir

Download PDF