image.jpg

Derginin Adı: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
Cilt: 2000/2
Sayı: 4
Makale Başlık: Gözden Geçirilmiş Davranış Problemleri Kontrol Listesinin Türkçeye Uyarlanması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.01.2016
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Bu araştırmada Quay ve Peterson'un Gözden Geçirilmiş Davranış Problemleri Kontrol Listesi-Revised-Behavior Problem Checklist Türkçe'ye çevrilerek uyarlama çalışması yapılmıştır. 7-18 yaşlarında 1544 kız, 2103 erkek, toplam 3647 öğrenciyi değerlendiren 365 öğretmen araştırma grubunu oluşturmuştur. Ölçeğin yapı geçerliği Temel Bileşenler Analizi ile incelenmiş ve özgün ölçekten farklı olarak üç faktör elde edilmiştir. Davranım Bozukluğu, Hiperaktivite ve Impulsivite Depresyon - Dikkat Eksikliği ve Toplumsallaşmış Saldırganlık olarak kavramsallaştırılan faktörlerin geçerliğini test etmek için ayrıca Achenbach ve Edelbrook'un Çocuk Davranışları Kontrol Listesi-Öğretmen Bilgi Formu kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği ise iç tutarlılık, test-tekrar test ve değerlendiriciler arası tutarlılık teknikleriyle incelenmiş, bu analizlerin sonucunda ölçeğin psikometrik özellikleri yeterli bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: In this research Quay and Peterson' Revised Behavior Checklist was translated to Turkish and made adaptation study. Research group consist of 1544 females and 2103 males, total 3647 subjects aged 7-18. The structure validity of the scale was investigated by Principal Component Analysis and founded three factors across to the original scale. Factors were named Conduct Disorder - Attention Deficits - Hyperactivity; Depression - Attention Deficits - Hyperactivity, and Socialized Aggression. Achenbach and Edelbrook' Teacher Rating Form was used for another validity study. The scales' reliability were tested by internal consistency, test-retest and consistency between raters and psychometric properties of the scales were found sufficient.

PDF Formatında İndir

Download PDF