image.jpg

Derginin Adı: Eğitimde Kuram ve Uygulama / Journal of Theory and Practice in Education
Cilt: 2015/11
Sayı: 1
Makale Başlık: E- zorbalık ölçeği ve e-mağduriyet ölçeğinin Türkçe formlarının geçerlik ve güvenirlik çalışmaları
Makale Alternatif Dilde Başlık: Reliability and validity studies of the Turkish version of the e-bullying scale (e-BS) and e-victimization scale (e-VS)
Makale Eklenme Tarihi: 23.12.2015
Okunma Sayısı: 11
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı E-Zorbalık ve E-Mağduriyet Ölçeklerinin Türk ergenler üzerinde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, iki farklı çalışma yürütülmüş ve her iki ölçme aracına yönelik güvenilir ve geçerli bulgular elde edilmiştir. Çalışma 1 kapsamında, E-Zorbalık Ölçeğinin faktör yapısı incelenmiştir. Çalışma 1, yaşları 14 ile 19 arasında değişen 163 ergen üzerinde yürütülmüştür. Doğrulayıcı factor analizi sonucunda ölçme aracının elde edilen verilerle iyi düzeyde uyum gösterdiği belirlenmiştir. Yaşları 14 ile 19 arasında değişen 188 ergen üzerinde yürütülen ikinci çalışmada E-Mağduriyet Ölçeğinin faktör yapısı incelenmiştir. Tek faktörlü modelin verilerle iyi düzeyde uyum gösterdiği saptanmıştır. Güvenirlik ve ölçüt geçerliklerine gelince, iki ölçme aracının da iç tutarlık katsayıları ve test tekrar test güvenirliklerinin kabul edilen ölçütler arasında olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, siber zorbalık ve siber mağduriyet ile e-zorbalık ve e-mağduriyet arasında ilişkiler her iki ölçme aracının da siver ortamda meydana gelen mağduriyet ve zorbalığı değerlendirmede kullanılabileceğini göstermektedir. Genel olarak, bu çalışma kapsamında psikometrik özellikleri incelenen iki ölçme aracının Türk örnekleminde geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: The aim of the current study was to discover the usability of the E- Bullying Scale (E-BS) and EVictimization Scale (E-VS) among Turkish adolescents. For this purpose, two separate studies were conducted and supportive results for reliability and validity were gathered. In study I, the factorial structure of E-BS was investigated. Participants were 163 adolescents with ages ranged between 14 and 19. Confirmatory factor analysis revealed an excellent model. A hundred and eighty eight (n=188) adolescents, with ages ranged from 14 to 19, took part in study 2. The factorial structure of E-VS demonstrated a single factor model that appeared a sufficient fit with data in confirmatory factor analysis. As for the reliability and convergent validity results, it can be stated that both of two instruments showed good internal consistency and test-retest reliability. In addition, the correlations of cyber bullying/victimization and ebullying/victimization declared the assessment of bullying and victimization behaviors in cyberspace. In total, psychometric properties have shown that both of two instruments are valid and reliable.

PDF Formatında İndir

Download PDF