image.jpg

Derginin Adı: Türk Üstün Zeka ve Eğitim Dergisi (Turkish Journal of Giftedness and Education)
Cilt: 2014/4
Sayı: 1
Makale Başlık: A Cross-National Comparison of School Students’ Perceptions Regarding High Performing Peers
Makale Alternatif Dilde Başlık: Öğrencilerin Üst Düzey Performans Sergileyen Akranlarına Yönelik Algılarının Ülkeler Arası Karşılaştırması
Makale Eklenme Tarihi: 30.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: This cross-national scenario based study examined fourth-grade students’ perceptions of high-performing classmates in terms of their expected intellectual abilities, positive social qualities and popularity among their peers across seven countries. The overall results show that high academic achievements predominantly lead to positive expectations within the peer group. However, pronounced differences were found between the countries. The results indicated that students from Spanish-speaking countries viewed their potential high-performing peers most favorably, followed by students from Australia, the United Kingdom and Germany. The least favorable expectations, but by no means negative attitude, were exhibited by students from the two East-Asian countries Korea and Vietnam. In contrast, the respondents’ gender and the gender of the hypothetical successful classmates had less influence on student perceptions of high-performers. These findings have implications for the educational provision of high performing students in different crossnational contexts.
Alternatif Dilde Özet: Çok uluslu ve durum temelli bu çalışmada yedi farklı ülkeden dördüncü sınıf öğrencilerinin üstün performans sergileyen akranlarının beklenen zihinsel yeteneklerine, olumlu sosyal özelliklerine ve popülaritelerine yönelik algıları araştırılmıştır. Sonuçlar genel olarak yüksek akademik başarının baskın bir şekilde akran grubu çerisinde olumlu beklentilere yol açtığını göstermektedir. Bununla birlikte ülkeler arasında belirgin farklılıklar da bulunmuştur. Sonuçlara göre yüksek performans potansiyeli olan öğrencilere karşı en olumlu algıya İspanyolca konuşan ülkelerin öğrencilerinin sahip oldukları görülmüş, sıralamanın ise Avustralya, İngiltere ve Almanya şeklinde devam ettiği bulunmuştur. Hiçbir şekilde olumsuz tutum olmamakla birlikte, en az olumlu tutumun doğu Asya ülkeleri olan Kore ve Vietnam öğrencileri tarafından sergilendiği görülmüştür. Buna kar- şılık, katılımcı öğrencinin cinsiyetinin ve hipotetik olarak oluşturulan başarılı sınıf arkadaşı- nın cinsiyetinin, öğrencilerin üstün akademik başarı gösteren öğrencilere yönelik algıları üzerinde çok az etkisi olmuştur. Bulguların, üstün performans sergileyen öğrenciler için farklı ülkelerdeki eğitsel uygulamalara yönelik doğurguları bulunmaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF