image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2015/23
Sayı: 4
Makale Başlık: Okulun Örgüt Yapısı İle Sınıf Öğretmenlerinin Proaktif Davranışları Arasındaki İlişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Relationship Between School Organizational Structure And Classroom Teachers’ Proactive Behaviors
Makale Eklenme Tarihi: 10.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı okul örgütsel yapısı ile sınıf öğretmenlerinin proaktif davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmanın verileri 2013-2014 öğretim yılında Bolu il merkez ilçe sınırları içerisinde yer alan ilkokullarda görev yapan 295 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir. Araştırmanın verileri mekanik okul yapısı, organik okul yapısı ve proaktif davranış ölçekleri kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada mekanik okul yapısı ile proaktif davranış arasında negatif ve anlamlı ilişki, organik okul yapısı ile proaktif davranış arasında olumlu ve anlamlı ilişki bulunmuştur.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of the present study was to explore the relationship between school organizational structure and classroom teachers’ proactive behaviors. Data in this study were collected from a total number of 295 classroom teachers utilizing the mechanistic structure, organic structure and proactive behaviors scales. Mean, standard deviation, correlation and regression test used in analysis of the data. Data analysis indicated that there was a significant negatively correlation between mechanistic school structure and proactive behavior, whereas there was a significant positively correlation between organic school structure and proactive behavior.

PDF Formatında İndir

Download PDF