image.jpg

Derginin Adı: MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERGİSİ
Cilt: 2012/1
Sayı: 2
Makale Başlık: TÜRKİYE’DEKİ 2010 TARİHLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİNİN HUKUK DEVLETİ VE HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN GETİRDİKLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 1.10.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Türkiye’de 12 Eylül 2010 tarihinde referanduma sunulan ve %42.12’lik hayır’a karşılık %57.88’lik evet oranıyla kabul edilen 17. Anayasa değişiklik paketi, önceki yapılan değişikliklere nispeten daha köklü ve daha önemli düzenlemeler getirmektedir. Özellikle hukuk devleti açısından 1982 Anayasası’nın, içinde barındırdığı birçok aykırılık unsurunun düzeltilmesi, bu değişiklik kapsamında öngörülmektedir. Bu değişiklik paketi ile Türkiye’nin kendine özgü hukuk devleti anlayış ve uygulaması, kısmen de olsa olması gereken (ideal) hukuk standartlarına yaklaştırılmak istenmektedir. Bu son Anayasa değişikliği, öncelikle, birer idari birim olarak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarının, tümüyle olmasa da bir kısmının yargı denetimine açılmasını sağlarken, tüm disiplin cezalarına karşı da hak arama özgürlüğünün önündeki engelleri ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bu değişiklik bünyesinde Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yargı bağımsızlığını daha iyi sağlayacak biçimde geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden oluşturulması gibi temel hükümler de değişiklik paketi kapsamında bulunmaktadır. Bu 2010 Anayasa değişikliklerinin en fazla eleştiri hücumuna uğrayan hükümleri de, zaten Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın oluşum biçimi ve yapısal dönüşümlerine ilişkin hükümler olmuştur. Paket kapsamında getirilen diğer anayasal düzenlemelerin ise, bu iki temel konuyu kamufle edici tali bir nitelik taşıdığına vurgular yapılsa da, bu değişikliklerle, hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin kısmen de olsa kaldırılması ve dolayısıyla hukuk devleti olma yolunda eksik de olsa ciddi adımlar atılmış olmaktadır. Bunların yanı sıra, temel hak ve özgürlüklerin güvencesi bağlamında, pozitif ayrımcılık, anayasa şikâyeti, kamu denetçiliği ve kişisel verilere güvence sağlanması gibi önemli düzenlemelere de yer verilmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)