image.jpg

Derginin Adı: Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Cilt: 2010/8
Sayı: 9
Makale Başlık: 1909, 1913 ve 1914 Tarım Sayımı İstatistiklerine Göre Osmanlı Devleti Son Döneminde ve Kale-i Sultaniye Sancağı'nda Tarımın Değerlendirilmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 27.08.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışma, öncelikle XIX. yüzyıl ve XX. yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti’nde tarımın genel özelliklerini ortaya koymaktadır. Akabinde I. Dünya Savaşı öncesinde gerçekleştirilen 1909, 1913 ve 1914 yılları tarım sayımlarına göre Osmanlı Devleti’nde tarımının alt sektörleri itibariyle değerlendirilmesi yapılmaktadır. Böylece Türkiye Cumhuriyeti döneminde tarımın gelişimini, Osmanlı Devleti dönemiyle bağlantı kurularak daha gerçekçi zeminde tahliline imkan hazırlanmaktadır. Bununla birlikte, sözü edilen tarım sayımlarına göre Kale-i Sultaniye Sancağı’nda ziraat hayatı alt sektörleri itibariyle ele alınarak Osmanlı Devleti tarımının, Kale-i Sultaniye Sancağı özelinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde tarımın nispeten daha gelişmiş olduğu bugünkü Marmara ve Ege Bölgelerinde tarımın ulaştığı seviye hakkında Kale-i Sultaniye Sancağı tarımsal hayatı fikir vermektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF