image.jpg

Derginin Adı: Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı
Cilt: 2015/13
Sayı: 18
Makale Başlık: Valentine Chirol'e Gecikmiş Bir Cevap: İngiltere'nin Propaganda Savaşları, Çanakkale, Fitzmaurice ve Diğerleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 26.08.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: İstanbul Büyükelçiliği Baştercümanı Gerald Fitzmaurice ile 1908–1914 döneminde İstanbul’da İngiliz Büyükelçiliği yapan Gerard Lowther, söz konusu periyotta Osmanlı – İngiliz ilişkilerine tesir etmiş önemli isimlerdir. Bununla beraber onlar Osmanlı İmparatorluğu’ndaki siyasi ve toplumsal gelişmelerin niteliklerinin Londra’da daha iyi anlaşılmasını sağlamaya yönelik bir yaklaşım içinde olmamıştır. Bu sebeple İngiltere’de Osmanlılara yönelik bilgisizlik ve önyargıların daha da beslenmesine sebep olmuşlardır. İngiltere’nin İstanbul Büyükelçiliği’ne musallat olmuş zafiyet, sadece Lowther ve Fitzmaurice ile de sınırlı olmamış diğer görevlilerde son derece Osmanlı-karşıtı bir hissiyat ve eylem içinde olmuştur. Bu çerçevede, Birinci Dünya Savaşı boyunca hiç dinmeksizin devam ettirilecek bu propagandanın, Türk ve Osmanlı-karşıtlığı noktasında esasen yıllardır önyargılarla beslendiğini kaydetmek doğru olur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF