image.jpg

Derginin Adı: Ihlara Eğitim Araştırmaları Dergisi
Cilt: 2017/2
Sayı: 1
Makale Başlık: ÖĞRENCİLERİN ÜSTBİLİŞ BECERİ DÜZEYLERİ İLE İNGİLİZCE DERSİNE İLİŞKİN AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 20.08.2017
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Üstbiliş becerilerinin öğrencilerin İngilizce öğrenmelerine ilişkin akademik başarılarını ne ölçüde etkilediğini ölçen çalışmaların sayıca azlığı göze çarpmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada, hazırlık sınıf öğrencilerinin üstbiliş becerileri ile İngilizce dersine ilişkin akademik başarıları arasında bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada öğrencilerin demografik bilgilerine ilişkin farklı değişkenlerin öğrencilerin üstbiliş becerileri üzerinde etkisinin olup olmadığı da belirlenmiştir. Bu çalışma üstbiliş becerilerini etkileyen kişisel değişkenleri belirlemesi ve bu beceriler ile İngilizce dersi akademik başarısı arasındaki ilişkiyi saptaması açısından önemlidir. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tekil ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada evrenin %50’sine ulaşılması amaçlanmıştır. Araştırmada veriler, öğrencilerin üstbiliş becerilerini belirlemek için Shraw ve Dennison (1994) tarafından geliştirilmiş olan Üstbiliş Envanteri’nin maddelerinden yararlanılarak Turan (2009) tarafından geliştirilen Üstbiliş Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçek tek boyuttan ve 28 maddeden oluşan 5’li Likert tipi bir ölçektir. Bu sebeple ölçekten 350 tane çoğaltılmış ve öğrencilere uygulanmıştır. Öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için birinci ara sınavdan aldıkları notlar kullanılmıştır. Birinci ara sınav öğrencilerin konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini ölçen kapsamlı bir sınavdır. Öğrencilerin üstbiliş beceri düzeylerini belirlemek için toplanan verilerin analiz edilmesinden sonra öğrencilerin üstbiliş becerilerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin üstbiliş beceri düzeyleri, öğrencilerin cinsiyetine göre değişirken, öğretim gördükleri fakülteye, öğrenim şekline, yaşlarına ve mezun oldukları lise türüne göre değişmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin üstbiliş becerileri ile İngilizce dersine ilişkin akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF